Avis-artikel om Sæby Glaspusteri

Artikel fra dagbladet Aalborg Stiftstidende - nu Nordjyske Stiftstidende - onsdag den 24. juni 1998 med den sandfærdige beretning om, hvordan Hendes Majestæt Dronning Margrethe besøgte glaspusteriet - og kom til at lægge navn til en designserie.

Royal Glaskunst


Af Tino Pedersen

Mens mange turister formentlig går og funderer over, om de nu også får en mere end normal varm sommer som lovet af visse vejrprofeter, ved glaspusterne Leni Bille og Rikke Precht med sikkerhed, at de går en nærmest glohed tid i møde.
De har netop åbnet det vel nok nyeste skud på stammen af seværdige turistattraktioner på den nordjyske østkyst, Sæby Glaspusteri, hvor de mere end 1000 grader varme glasovne giver garanti for trope-temperaturer.
Udsigten til at knokle fra morgen til aften, så sveden driver, mens turisterne tager en afsvalende dukkert i det nærliggende Kattegat, afskrækker dog på ingen måde, for eget glaspusteri er opfyldelsen af en drøm for 30-årige Leni Bille og 25-årige Rikke Precht.
De var dog tæt på at miste pusten, da de mindre end en uge efter åbningen fik besøg af Dronning Margrethe og i en vis forstand blev kongelige hofleverandører.

Kære Margrethe...

Kongerøgelsen i glaspusteriet kom i stand på de to unge glaskunstneres eget initiativ.
- Vi hørte, at Dronning Margrethe skulle besøge Sæby og snakkede om, at det kunne være sjovt, hvis hun kunne få tid til at besøge os, så vi skrev et brev og inviterede hende, fortæller Leni Bille med et smil, mens hun rumsterer rundt i den 1150 grader varme glasovn med noget, der ligner et kosteskaft. Skaftet er en glaspibe, som hun samler en lille klump gloende varm glas på, før hun hiver den ud af ovnen igen. Leni Bille vender derefter den rødglødende klump i et skuffedarium med glasfarver, som når ismanden kommer krymmel på en softice. I samme glidende bevægelse vender hun sig mod kollega Rikke Precht, som sidder klar til at få lagt lidt kulør på en klump klar glas.

Uventede gæster

- Vi havde egentlig opgivet alt håb om at få kongeligt besøg, men pludselig en dag ringede de fra Hofmarskallatet og sagde, at de gerne ville komme på forbesøg.
De var ovre i Sæby Kirke og ville komme kort efter, fortæller Leni Bille, da hun i samarbejde med Rikke Precht har fået trukket glasfarven ud, som man dekorerer en lagkage med glasur. De to glaspustere var glade for opringningen, men morede sig ikke just kongeligt, for på det tidspunkt var glaspusteriet langt fra færdigt. Situationen var nærmest kaotisk, for de stod lige midt i at forvandle det gamle øldepot nær havnen til værksted, udstilling og forretning.
- Vi havde vist ikke engang fået lagt trægulvet, da de var her, siger Rikke Precht med et smil.
Hun sætter glaspiben for munden og puster let, så den kulørte glasklump for enden begynder at få ballonform. Den friske røde kulør i hendes kinder skyldes ikke pusteriet, men nærmere de vel sagtens 40 graders varme, der er i værkstedet, selv om vinduer og døre er lukket op.
I dag kan hun glæde sig over, at de 15 mand i den royale fortrop tilsyneladende kunne lide, hvad de så.
- Det var helt fint, de troede på, at vi kunne nå at blive færdige med det hele til dronningebesøget, siger Leni Bille, som sammen med sin makker, venner og familie har lagt utallige arbejdstimer i at få glaspusteriet etableret.
- Vi har lavet meget selv. Rikkes bror har for eksempel svejset en hel del til vores ovne, og jeg har fået lært at mure, siger Leni Bille og henleder opmærksomheden på de hvidmalede skillerum mellem udstillingshylderne i pusteriets forretningsdel.
For Leni Bille har de seriøse planer om at få eget glaspusteri taget form de seneste par år, mens Rikke Precht mere uventet blev hvirvlet ind i forretningen.
- Jeg ville egentlig starte alene, men hørte ved en tilfældighed om en anden glaspuster i Sæby, som viste sig at være Rikke, fortæller Leni Bille.
De mødtes, udvekslede erfaringer, fremviste værker for hinanden og gik hurtigt så godt i spænd, at kompagniskab kom på tale.
- Ja, det gik pludseligt hurtigere for mig end ventet, men ikke for hurtigt, siger Rikke Precht og smiler, mens hun ruller og former den kulørte glasballon på piben.
Hun arbejder hurtigt og præcist, for der skal ske noget, mens glasmassen, der nu mere og mere kommer til at ligne en vase, har en samarbejdsvillig temperatur. Med jævne mellemrum må hun have piben i den såkaldte indvarmningsovn, der er op mod 1400 grader, for at kunne komme videre med formgivningen.
Både Rikke Precht og Leni Bille er uddannede glaspustere. Rikke Precht er uddannet på International Glass Center i Birmingham, England, mens Leni Bille er uddannet på Kosta Glasskola i Sverige. Glaspustning er imidlertid et fag, hvor man aldrig bliver færdiguddannet, og hvor ingen kan få for megen praktisk erfaring. Rikke Precht har høstet praktisk erfaring hos glaspuster Lene Højlund i Aalborg. Leni Bille har været uddannet noget længere og har arbejdet med faget i Sverige, Frankrig på Bornholm og i Ebeltoft.
De erfaringer er guld værd nu, men det giver helt andre muligheder at blive selvstændig.
- Nu kan vi få prøvet ideer af og lave det, vi gerne vil. Når man er ansat hos andre, er det noget, som man kun kan, når der er tid til det, siger Leni Bille.
Udover at være et håndværk handler glaspusteri i høj grad om design, teknikker og udviklingsarbejde.
Leni Bille har eksempelvis i flere år eksperimenteret med sandblæsning på koldt glas, hvor man blæser mønstre og motiver ind i det farvelagte glas. Hendes motiver i den sammenhæng er mest alt godt fra havet lige fra havfruer til fantasirige søuhyrer.
Rikke Precht er efterhånden så langt fremme med den kulørte glasboble fra før, at den nu for alvor ligner en vase. Med hjælp fra sin makker bliver der sat fod på, og til sidst skal der prikkes hul i den anden ende af ballonen, så vasen bliver åben for oven.
Tilsidst skal vasen i afspændingsovnen, som "kun" er omkring 500 grader varm. Uden langsom nedkøling ville glasvasen sprænges i stumper og stykker.
Vasen er en model, som Rikke Precht har udtænkt og designet for nogen tid siden, men først for nylig fik den et navn.

Fik på regning

Fredag den 12. juni kom Dronning Margrethe forbi Sæby Glaspusteri og oplevede Leni Bille og Rikke Precht i aktion ved ovnene, som alle andre turister også kan opleve det i åbningstiden.
Dronningen var endda frisk nok til selv at prøve selv at puste i piben, selv om hun normalt kun ryger cigaretter.
Sæby Kommune havde i forvejen bestilt et glasværk som gave til Dronningen i anledning af besøget på egnen, men regenten faldt også selv for en ting, som hun absolut måtte købe med hjem. En vase i Rikke Precht-design. Den spontane handel med Dronningen fik en morsom udgang, for dankortet, som hofdamen ville betale med, virkede ikke, og tilfældigvis havde ingen i selskabet kongens mønt på lommen.
Dronningen fik skrevet vasen "på regningen", og Hofmarskallatet sendte senere en check. Og vasen, den har de to glaspustere i Sæby nu døbt Margrethe-vasen.


Margrethe puster
Eneste foto af dronningens prøvepustning blev snuppet af Nordfotos Henning Bagger og bragt i bl.a. BT

stift4stift2